19.01.2018 г.

Украинският парламент прие закон за обявяването на Русия за агресор и за реинтеграцията на Донбас

В закона за пръв път на законодателно ниво Русия се определя като „страна агресор”, използват се термините „руска окупационна власт” и „руски окупационни войски”.


С този закон Украйна официално декларира пред целия свят, че смята временно окупираните райони на Донецка и Луганска области за своя територия, която има намерение да отстоява и да не позволи тя да се превърне в едно ново Приднестровие.

След тридневни дебати Върховната рада прие на 18 януари внесения от президента Петро Порошенко законопроект за реинтеграцията на Донбас. За приемането на Закона за държавната политика относно гарантирането на държавния суверенитет на Украйна във временно окупираните райони на Донецка и Луганска области гласуваха 280 от общо 351 присъстващи депутати. Срещу закона гласува цялата парламентарна група на проруския Опозиционен блок.


Споровете за необходимостта от приемането на такъв закон започват още през лятото на 2017 г. Но въпреки настойчивите искания на западните партньори на Украйна от Президентството не внасят готовия законопроект за разглеждане в парламента поради липсата на достатъчна подкрепа от страна на депутатите. През всичките изминали месеци проектите на плановете относно окупираните райони на Донбас се съгласуват с международните партньори.

През октомври 2017 г. президентът определя законопроекта като "неотложен" и той е внесен за разглеждане в парламентарната Комисия по националната сигурност и отбраната, която прави своите поправки. Но три месеца проектът за реинтеграция на Донбас не влиза в пленарната зала. Според източник в президентската администрация, паузата е свързана с активната фаза на преговорите за освобождаване на украинските пленници: „Първо да освободим пленниците, а след това да наричаме Русия агресор”. Същият източник споделя, че от Вашингтон изрично са посочили, че този закон е много необходим и ще позволи на САЩ „да се включи в процеса”.
Обменът на пленници бе извършен на 27 декември: в Украйна се върнаха 73 украински заложници, на Д/ЛНР бяха предадени 233 души.


Новоприетият закон официално признава Русия за държава агресор, отменя  понятието АТО /Антитерористична операция/ и го заменя със „защита на Украйна с цел възпиране и отблъскване на руската въоръжена агресия”. Общото ръководство на този процес ще се извършва не както досега от Службата за сигурност на Украйна, а от Обединен оперативен щаб. Командващият обединените сили ще ръководи действията на украинската армия и на всички други военни формирования, задействани за отблъскването на агресията на РФ. Командващият обединените сили се назначава от президента по предложение на началника на Генералния щаб.

Военнослужещите и служителите на органите за опазване на обществения ред, участващи в отблъскването на руската агресия в Донецка и Луганска области, ще могат да използват оръжие и специални средства срещу нарушителите, както и да ги задържат, ще могат да проверяват документи, вещи и автомобили на гражданите, временно да ограничават движението на транспорта и пешеходците. Те могат също така да влизат в жилищни помещения, дворове, парцели и др. при необходимост да изпълняват задачи за отблъскването на руската агресия, да използват за тази цел автомобили на гражданите с тяхно съгласие.



Така наречената трета зона на сигурност, за която се отнасят изброените мерки, ще бъде динамично променяща се – нейните граници ще се определят от Генералния щаб. Живеещите в тази зона ще могат да бъдат обискирани и подслушвани без разрешение на съда.

След влизането на закона в сила жителите на окупираните райони ще трябва да получават допълнително разрешение за преминаване в контролираните от украинската власт територии. Същевременно Украйна реши да признава документите за раждане и смърт, издавани от окупационните власти в Д/ЛНР.

Според една от приетите поправки Украйна има право да действа за отблъскване на руската агресия на цялата си територия, а не само в Донбас или в Крим.


Законът определя Русия като отговорна за моралните и материални щети, нанесени на държавата Украйна, на органите на властта и гражданите. За гражданите, които ще подават искове срещу Русия, се отменя плащането на съдебните разходи.

Ирина Луценко, представител на Президента във Върховната рада, споделя:
„Искаме да проведем съвещание в Комисията за външна политика относно създаването на работна група за изготвянето на консолидирана жалба срещу Руската федерация като страна агресор. Докато не беше приет закона за реинтеграцията на Донбас, това си оставаше само едно желание. А сега вече можем да създадем такава работна група за изготвянето на консолидирана жалба. Материали имаме.”

Ирина Луценко в пленарната зала на Върховната рада
Според И. Луценко към днешна дата щетите за Украйна в резултат на руската агресия възлизат на повече от 50 милиарда щатски долара. Като в тази сума не са включени средствата, които ще бъдат необходими за възстановяването на Донбас, както и загубите за държавата в резултат на анексирането на Крим. Щетите в Крим възлизат на неколкократно по-голяма сума, която включва и пропуснати ползи от добива на енергийни ресурси в Черно море, разрушена инфраструктура, доходи от предприятия, преминали под руска юрисдикция и т.н. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар